ZHZ začínajú kolotoč takmer 20 predstavení premiérou hry Lekárske tajomstvo

08.06.2012 Zvolen

Zvolen 8. júna (TASR) - Slávnostnou premiérou hry Raya Cooneyho Lekárske tajomstvo v podaní domáceho súboru Divadla J.G. Tajovského (DJGT) otvoria dnes večer na nádvorí Zvolenského zámku činohernú časť 39. ročníka Zámockých hier zvolenských (ZHZ). Predstavenie, ako aj následná repríza v sobotu, 9. júna, poteší predovšetkým milovníkov komédií.

"Hra je napísaná v najlepších tradíciách situačného humoru," povedala TASR dramaturgička DJGT Uršuľa Ferenčuková. Režisér Martin Kákoš zasadil príbeh hry do našich reálií, keďže je určite zábavnejšie sem-tam si pichnúť do nášho zdravotníctva, než do anglického.

Po hre v podaní zvolenských divadelníkov sa v nasledujúcich dňoch rozbehne na nádvorí zámku ako aj v interiéri divadla kolotoč takmer dvoch desiatok predstavení. Mottom aktuálneho ročníka ZHZ, ktorý je vôbec najstarším divadelným festivalom na Slovensku, sú hviezdy na nebi, hviezdy na scéne, hviezdy v nás.

"Motto podčiarkuje tri atribúty festivalu, a to že predstavenia sa odohrávajú pod hviezdnou oblohou, na scéne vystupujú herecké hviezdy rôznych divadiel a posolstvom je dotknúť sa hviezd v duši divákov," pripomenula Ferenčuková.

V historickom prostredí Zvolenského zámku sa predstavia divadlá z celého Slovenska – od Bratislavy po Košice. Na zámku by tak mali predviesť svoje aktuálne tituly Spišské divadlo zo Spišskej novej Vsi, Mestské divadlo Actores z Rožňavy, Divadlo J. Záborského z Prešova, SND z Bratislavy, Slovenské komorné divadlo Martin, Radošínske naivné divadlo, Mestské divadlo Žilina, Divadlo Aréna Bratislava, Astorka Korzo 90 a Štátne divadlo Košice.

Zahraničným, už tradičným hosťom festivalu je Městské divadlo (MD) Brno a ich veľkolepý muzikál Chicago, ktorý predstavia v piatok 15. júna. V tento deň sa zároveň koná celoslovenské podujatie Noc hudby. DJGT sa spoločne s MD Brno rozhodlo predstavenie uviesť aj pod hlavičkou Noci hudby a podporiť tak pilotný ročník podujatia.

Činoherná časť je na programe do 20. júna, od 24. júna do konca mesiaca je potom na programe operná časť ZHZ.
 

Vyberte región